Facebook, ha te nem lennél…




 Kép forrása: kolozsvaros.ro


A következő bejegyzéssel nem célom, hogy bárkit is megbántsak. Mint máskor is, most is csak leírom a gondolataimat egy adott témában (Ugyebár ezért van a blogom), és mindezt azért teszem, mert engem is érint.

Jó pár éve már, hogy csatlakoztam a facebook felhasználók köréhez. A magyar iwiw sajnálatos módon befuccsolt, így átnyargaltam a sokak által használt oldalra. Külföldön élek, ezért sok ismerőssel, baráttal, és családtaggal így tartom a kapcsolatot. Látják a fényképeimet, tudunk üzenetet váltani, videó beszélgetést kezdeményezni. Egyszóval számomra ez egy hasznos dolog. És persze mindig ezzel magyarázom, hogy miért vagyok fent annyit az oldalon…


Az oldal sok előnye mellett észrevettem a rengeteg hátrányt is, és engem sem kerülnek el bizonyos dolgok. Itt például arra gondolok, hogy a facebook miatt megszűnik az ember magánélete. Nincsenek többé titkok.
Mindenkiről tudni lehet, hol járt, mit evett, kivel volt, mit nézett a moziban, milyen könyvet olvas, hogy érzi magát az adott időpontban.

Itt kezdődik a probléma, ugyanis én is sokszor beleesem a hibába, hogy a kelleténél több dolgot osztok meg másokkal. Mániákus ételfotós lettem, és itt nem azokra a képekre gondolok, amiket a főzős blogomra készítettem. Ha elmegyek valahova, és valami hihetetlenül gusztusos dolgot eszem, már kapom is elő az okos telefont, egy pár kép, és mehet a világhálóra a hely nevével együtt. Ez persze az éttermeknek külön jó, hiszen ingyen reklám, és manapság már megszokott mindenhol, így sosem fogsz rosszalló pillantást kapni egy pincértől sem.
De képzeld csak el, hogy annak idején mondjuk az apád elővette volna a fényképezőgépet a vasárnapi ebéd során, és készített volna egy fotót a húslevesről. Azt hiszem kapott volna egy „like”-ot az anyjától a merőkanállal a fejére.

Tudom, hogy ma már a rohanó világban ez a módi, és senkit nem bírálok. Csak észrevettem magamon, hogy néha feleslegesen posztolok valamit, így időnként azért átnézem a falamat, és törlök róla pár dolgot.
De ezzel nem mindenki van így. Egy jó pár ismerőst töröltem a hírfolyamból, ugyanis percenként, de legalábbis óránként adtak arról hírt, éppen mi történik velük. Ha néha-néha belefutok ilyenbe nem zavar, főleg, ha közeli ismerősről van szó. De az igenis irritál, amikor XY a fogfájástól, a teleettem magamig, a megcsináltattam a körmömön át mindent kiposztol legalább egy mosolygós arcocskával…
Jelezném ezeket időnként én is kiírom, de remélhetőleg nem zavaró rendszerességgel.


Kép forrása:
multiplemayhemmamma.com

Térjünk vissza a fényképekre. Minden korosztály tesz fel magáról fotókat, az utazásáról, bulikról, családi összejövetelről, egy kis sörözésről stb… Egy pár évvel ezelőtt a #Selfie fogalma ismeretlen volt számomra. Azóta én is készítettem jó párat… De itt is a mértékletesség számít, legalábbis szerintem
Aki a nyilvános mosdó tükre előtt pózol, vagy a próbafülkében csinál magáról ezer képet, és azt posztolja, az nem mértékletes. Van, aki nem bírja ki, hogy naponta legalább egy selfie képet ne mutasson meg a világnak. És sokszor olyan lehetetlenül közönségesen mutatják be magukat az emberek, hogy nem is értem miket gondolnak...
Régen is voltak csinos lányok, és senki nem követe meg őket, amiért nem volt csücsörítős fényképük. De ugyebár megint itt van, hogy ez a 21. század, és nem lehet összehasonlítani a 80-as évekkel. Nem is kell, de azért mégiscsak próbáljunk már meg egy kicsit visszavenni, és nem szétposztolni az egész internetet az ezer fotónkkal, aminek a beállítása ugyanaz, csak a ruhánk cserélődött. Hozzáteszem, a férfiak meg előszeretettel osztanak meg edzőtermi fotókat, és az se jobb… Egyszerűen túlzásokba esünk, és nincs rá szükség, sem mentség. Nem lehet megmagyarázni, miért kellett az ezredik próbafülkében pózolós kép!

A kisbabájuk minden percét megörökítő anyukáknak is kicsit kevesebb képet kéne feltenni. Mert maguknak, rendben van, hogy megörökítenek minden édes pillanatot, de a világnak is feltétlen tudni kell róla?
Mondjuk még nincs gyerekem, és ki tudja én hány képet fogok feltenni. Rengeteg ismerősömnek van már gyerkőce, és cuki kis fotókat posztolnak, amivel nincs is baj. De olyan ismerősöm is van, aki már azért előkapja a telefonját, és vadul kattintgat vele, mert átöltöztette a gyereket, és ezt szerintem nem kéne közkinccsé tenni.

A másik fotókkal kapcsolatos észrevételem az a like vadászat. Van, aki rendesen kiírja, hogy lájkolják a fotóját. Ezt nem igazán szoktam érteni, bár ez inkább a fiatalabb generációnál szokás, de akkor sem értem, miért hajhásszák a népszerűséget ennyire. 
Többször előfordult már, hogy valaki azért került veszélybe, mert valami nagyon jó fotót akart magáról készíteni: Szakadék szélén ácsorgó, vonatsínen pózolós. Ez emberek nem használják a józan eszüket, olyasmiket tesznek meg egy fb oldalra küldhető fotóért, ami akár az életükbe kerülhet, mindezt miért pár ismerőstől kapott like-ért???

Egyesek pedig abba a hibába esnek bele, hogy minden ismerősük minden képét megnézik, és be jelölik, hogy tetszett.
Az idősebb generáció sem mindig tudja, hogy elég az albumot bejelölni, nem kell egyesével mind a 300 képet. Ráadásul sokan olyan üzeneteket hagynak a képek alatt, amik privát jellegűek, nem kell másnak is olvasni.
Igen én sem szeretem, amikor valaki a nyaralós fotóm alá írja ki, hogy ez és az van, és nagyjából egy levelet otthagy…
Egyébként én szeretem mások képeit nézni, a jól elkapott pillanatokat. De azért nem lájkolok be mindent mindenhol.  


Kép forrása: the carconnection.com
 
A facebook a párkapcsolatokra is rányomja a bélyegét. Eljegyzés, szakítás, te tudni fogsz róla. Azt is mit csinált az adott pár, hol volt, és kivel. 
Számtalanszor látom, amikor az étteremben az asztalnál ülő pár, beszélgetés helyett a telefonját nézegeti, valószínű a facebbokot… Velem is előfordult már sajnos. És az volt a szörnyű, hogy erőfeszítésbe telt, hogy inkább beszélgessek, és ne a telefon képernyőjén bámuljam a cuki kis elefántot vagy bármi mást. Hova tűnik az intimitás?
Ma már az üzenetben való szakításnak is megvan a maga „divatja”, vagy éppen magának az ismerkedésnek, randinak. Erről a párkapcsolati dologról egy nagyon frappáns cikket írt az egyik barátnőm, amit érdemes elolvasni. Játék határok nélkül...



Én azt vette észre magamon, hogy az internet miatt, egyre személytelenebbnek érzek dolgokat. Sok esetben nem hatnak meg a gyereküknek adományt kérő anyukák bejegyzései, nem osztom meg őket, pedig nekik fontos lenne. Nem kérdezem meg XY-tól milyen volt a nyaralása, ha láttam a képeket, elkönyvelem, hogy biztos jó volt.
Egyszóval nem érdeklődöm.
Többször előfordult már, hogy valaki mesélt nekem valamilyen élményéről, és közöltem vele, igen tudok róla, láttam a facebookon. Mennyire szörnyű ez?
Régen az embereknek könnyebb volt beszélgetni, hiszen nem tudtak mindenkiről mindent, ma meg már nincsenek titkaink jóformán.
Amikor a kezembe veszek egy gyerekkori fotót, vagy a szüleim fiatalkori képét, nosztalgikus érzések töltenek el, és olyan jó érzés végigsimítani a fényes lapon. De nekem 8 éve (az esküvői fotómon kívül) egy előhívott képem sem készült, és nem tölt el ugyanolyan jó érzéssel, ha rákattintok egy régi fotómra, mint mikor a kezemben foghatom a képet.
Ugyanez van a könyvekkel. Szeretem a kezemben tartani, a hangot, amit az idéz elő, ha lapozok egyet. E-book esetében sokszor hiába jó a könyv, nem élvezem annyira az olvasását.

Kép forrása: littlemissuseful.com

Egyébként a kedvencem, hogy ma már tesztekkel mérheted mekkora facebook függő vagy… Nem mintha az a személy, akiről kiderül, hogy extrém függősége van egy pillanatig is elgondolkozna, mert szinte rögtön posztolja is, képzeljétek a teszt szerint függő vagyok. Ez igaz? mosolygós kiskutyafej, rózsaszín póni vagy akármi más figura hozzácsapásával. Hány óra facebook böngészés után vagyunk függők, és ez mennyire káros ez ránk nézve?
Ha mindig mások életét nézed, neked nem lesz sajátod. Ha mindent elmondasz, kiposztolsz az élményeidről, akkor egy idő után lehet, hogy pont a nem várt hatást fogod elérni. 
Az a személy, akinek az élete egy nyitott könyv, nem mindig érdekes.  
Egy jópofa történet megosztása, a napi bosszúság kiírása magadból, a  szomorúságod elmesélése, vagy mások segítségének kérése, teljesen érthető. Bár ha őszinték akarunk lenni, mindenkinek vannak közeli barátai, és sok esetben én inkább a privát üzenetet ajánlanám. Ugyanis, ha valamit nyilvánossá teszel, arra az emberek reagálni is fognak, és  nem mindenki lesz kedves.
Vannak olyan posztok, amiknek az ismétlése az ember agyára megy.
Igen előfordul, hogy nem jön a busz, vagy esik stb... Igen erről szoktunk néha szót ejteni az fb oldalon, és valóban néha én is kiírok ilyeneket. Bár ez ugye nem napi rendszerességgel történik. Egyesek viszont hírt adnak magukról bármi történjen is!!!
Én naponta többször megnézem a fiókom, elolvasom a leveleim, recepteket, videókat nézek. Függő vagyok? Valamilyen szinten biztosan, de ebben is vannak fokozatok…

Tehát a facebook előnyeit és hátrányait összevetve, én továbbra is használni fogom, de néha elgondolkozom rajta nem volt-e jobb, amikor fel kellett hívnom a barátnőmet, vagy találkoznom a nővéremmel, hogy tudjam mi újság vele, és nem csak felmentem a profiloldalára és megnéztem…
Kategória: 1 megjegyzés

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Top 5 youtube.com videos like 'Mummys Gold' on YouTube
Video of Mummys Gold videos related to Mummys Gold on YouTube · 2. Mummys Gold - YouTube · 3. Humble youtube mp3 Gaming - Mummys Gold · 4. Casino Royale - Mummys Gold · 5. Spades.

Megjegyzés küldése