Filmcsemegék: Miss Pettigrew Nagy napja





Miss Pettigrew Nagy napja

*A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz*




Ez az alkotás, amit most ajánlok, egy hangulatos zeneszámokkal teletűzdelt, habkönnyű komédia, nagyon jó szereposztással, és gyorsan pörgő cselekménnyel. Nagyon könnyed, alkotás, könnyen emészthető. Én imádtam a fesztelen vonulatát, azt, hogy nem volt olyan eget rengetően komoly mondanivalója, mégis végig lekötött. Frances McDormand igazán remek alakítás nyújt a visszafogott, komoly értékrenddel rendelkező nevelőnő szerepében Miss Pettigrew, míg Amy Adams igazán szerethetően formálja meg a kissé butácska énekesnőt Delysiát, akinek három udvarlója van egyszerre...

A történet Winifred Watson írónő, Miss Pettigrew nagy napja című regényéből táplálkozik, s a sztori pont azért olyan korhű, mivel a művésznő abban a korban írt és alkotott, amelyben a regénye játszódik. A forgatókönyvet aztán David Magee készítette el belőle, akit az Én, Pán Péter forgatókönyvírójaként is ismerhetünk, és valami halovány párhuzam talán érezhető is a két film között. Mellette pedig Simon Beaufoy dolgozott, aki azóta, persze bezsebelte az elismerését, na de nem ezért a filmért, hanem a Gettó milliomos forgatókönyvéért. A rendező Bharat Nallur.

A történet 1939-ben játszódik a második világháború küszöbén állunk. Miss Guinevere Pettigrew-t (Frances McDormand), egy középkorú Londoni nevelőnőt, igazságtalanul elbocsájtanak állásából. A főhősnő élete eddig sem volt viszontagságoktól mentes, lévén már megélt egy háborút, és az állása elvesztése nagyon megviseli. Miután nem szeretne az utcán koldulni, és az ingyen konyháról enni nap, mint nap, egy igen merész lépésre szánja el magát.
A véletlen a kezére játszik, és egyszer csak Delysia Lafosse (Amy Adams), egy amerikai színész-énekes csillogó, és szédítő világában találja magát. Miss Pettigrew percek alatt a felső tízezer társaságába kerül, ahol minden pillanatban feszélyezve érzi magát, hiszen az a világ nem is valódi, csupán egy rózsaszín buborék, ami bármelyik pillanatban kipukkadhat... Mégis megfelelően kezeli az egyes szituációkat, ám közben folyamatosan amiatt aggódik, hogy valaki rá fog jönni, hogy valójában ő egy csaló. A legjobban az bántaná, ha legújabb ismerőse Joe, (Ciaran Hinds) a ruhatervező rájönne a titkára.
Delysia nagy kanállal habzsolja az életet, több udvarló is keresi a kegyeit, ám közölők csak egy az, akire valóban oda kéne figyelnie. A zongorista Michael (Lee Pace) teljesen belehabarodott a kissé naiv fiatal nőbe.
Miss Pettigrew éppen időben érkezik Delysia házába, hogy megfékezze a kirobbanni készülő káoszt. Hamar kiderül, hogy határozottságára, és gyakorlatiasságára igen nagy szükség van.



A főszerepben Frances McDormand-ot láthatjuk, akinek a játéka igen magával ragadó. Igazi meglepetés volt nekem a hölgy, mert a Jó barátnők c. filmben nyújtott alakítása nem hagyott bennem mély nyomot. De itt most, mintha csak rá szabták volna a karaktert. 










A másik fő karaktert Amy Admas játssza, aki igazán nagy nevet szerzett magának a Tiszta napfény, Julie & Julia - Két nő, egy recept című filmekkel. A Kétely valamint Amerikai Botrány c. alkotásokért,  Oscarra jelölték, utóbbiért végül Golden Globe díjat kapott.
Legújabb mozifilmje a Nagy szemek, amivel 2015-ben megint Golden Globe díjat is nyert.



Szereplők

Frances McDormand (Guinevere Pettigrew)
Amy Adams (Delysia Lafosse)
Mark Strong (Nick Colderelli)
Christina Cole (Charlotte Warren)
Lee Pace (Michael Pardue)
Ciarán Hinds (Joe Blumfield) 

A film angol nyelvű, magyar feliratos előzetese itt tekinthető meg: Miss Pettigrew nagy napja









Kategória: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése