Könyvajánló Agatha Raisin sorozat 1-9 kötet

M. C. Beaton írónő





Imádjuk együtt Agatha Raisint!
A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!

 Agatha Raisin egy középkorú nő, aki fényes karriert futott be a reklámszakmában. Megunva londoni életét, eladja vállalkozását, majd ezt követően elköltözik Cotswoldsba, Carsely festői falucskájába. 
A főhősnőt M.C. Beaton alkotta meg. a könyvsorozat minden egyes része pompás, izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel.









M.C. Beaton rövid életrajza

Marion Chesney 1936-ban született Skóciában Glasgow városában, Mind a mai napig híres, és elismert szerző. Visszavonultan él saját kis házában Cotswolds-ben. Könyveinek témája főleg a történelmi romantikus regények. A jelenlegi populáris regénysorozata a Agatha Raisin és Hamish Macbeth címen futó sorozata. Az amatőr detektív remekül megrajzolt figuráját kritikusok és a rajongók egyaránt megszerették, a sorozat már a 24. kötetnél tart, magyarországon eddig 9 része jelent meg. Írói munkássága mellet, dolgozott mint, könyvesbolti eladó, színházi kritikus, újságíró, és lapszerkesztő.

Személyes tapasztalat 


Látogatóban voltam otthon, és ilyenkor az anyukámmal mindig el kell mennünk legalább egy könyvesboltba, hogy egy pár hónapra fel tudjak tankolni olvasnivalóból. Most valami könnyű "ínyencfalatra" vágytam, így a romantikus regények között nézelődtem, aztán tovább haladva egyszer csak megpillantottam a már a borítója alapján is ígéretes könyvet. Én jobban szeretem ha egy könyvnek kreatív borítója van, nem pedig valami fénykép egy tengerpartról, amihez hozzápasszítanak valami olyan címet, hogy homokba rajzolt szerelem, vagy valami hasonló blődség. 
Fogalmam sem volt róla, hogy melyik lehet az első része a könyvsorozatnak, mindegyiknek elolvastam a hátulját, és találomra megvettem hármat, mert 2+1 akció volt az áruházban. Természetesen az első kötete nem került a kosaramban... Így végül a második könyvvel kezdtem, de lényegében a sorrend nem is fontos, mert az írónő ügyelt arra, hogy az egyes részek önállóan megállják a helyüket, mint egy Miss Marple regény. Mindig van egy kis ismertető az elején, amiből érdekes dolgokat tudunk meg a főhősnőről, és ez máris felcsigázza az embert.
Én  egyszerűen imádtam az eddig elolvasott regényeket, egytől egyig fantasztikusak! A cselekményszál végig fenntartja az érdeklődést, és egyszerűen nem lehet letenni! Ahogy végeztem egy fejezettel, már lapoztam is a következő oldalra, mert egyszerűen tudnom kellett, hogy mit rejthet még magában a történet. A főhősnővel könnyű azonosulni, még akkor is, ha korát tekintve nem egyidős velem. A humora, és a az, ahogyan az őt körülvevő világot szemléli igazán üdítő hatással van az emberre. Néha pökhendi, és beképzelt, máskor pedig védtelen és sebezhető, ettől Agatha számomra sokkal emberibb, mint mondjuk egy tökéletes nő. Mert nincs is tökéletes ember a földön, és éppen ezért az írónő gondosan ellátta apróbb jellemhibákkal a főhősét.
Agatha szerelmi élete kész káosz, és időnként kedvem lett volna megbökni a vállát és tanácsokkal ellátni, de azt hiszem a romantika terén való esetlensége az, ami még szerethetőbbé teszi a karaktert.
Akinek van rá igénye, - és esetleg a pénztárcája nem engedheti meg magának a könyvenkénti 3500 Ft-os árat -, annak nagyon szívesen elküldöm az e-mailcímére ebook formájában az a kilenc kötetet, amit már lefordítottak. A felajánlás teljesen ingyenes, semmi anyaga javam nem származik a könyv "reklámozásából"!

 Figyelem, az ajánló cselekményleírást tartalmaz!





Agatha Raisin, az egyedülálló, célratörő reklámügynök eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Ám a vágyott életről kiderül, hogy borzalmasan unalmas. Agatha, hogy unalmát elűzze, benevez a helyi pitesütő versenyre. Mivel fogalma sincs sütésről-főzésről, vesz egy kész pitét a londoni ismerős boltban, és sajátjaként nevezi be. Még a zsűri elnökét, a helybeli Cummings-Browne ezredest is megpróbálja megvesztegetni, de nem ő nyer. Ám a verseny végeztével az ezredes hazaviszi a süteményt, megeszi és meghal. Kiderül, hogy a pite spenótjába gyilkos csomorika keveredett. A rendőrség ugyan véletlen balesetként zárja le az ügyet, ám Agatha gyilkosságra gyanakszik és nyomozni kezd…






Agatha Raisin, az egyedülálló, célratörő reklámügynök eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Carsely, a kellemes falucska ugyan kissé unalmas hely Agatha ízléséhez képest, de az új állatorvos megérkezése egészen felvillanyozza. Abban reménykedik, hogy véget érnek a férfiínséges évek. Ám még mielőtt bármi történhetne, a jóképű Dr. Paul Bladen egy véletlen balesetben meghal. De valóban baleset történt? A körülmények határozottan gyanúsak.
Agatha hamarosan rájön, nem ő volt az egyetlen, aki a vonzó állatorvos szerelmét áhította. Kiderül, jó néhány falubeli hölgy táplált hasonló reményeket – miközben sokat szenvedett volt felesége nem győzött örülni, hogy végre-valahára megszabadult a doktortól. Agatha érdeklődése újra a szomszédja, James Lacey felé fordul, akit korábban sikertelenül próbált meghódítani. Azt reméli, a gyilkossággyanús ügyben folytatott közös nyomozásuk majd összehozza őket.
A falubeliek azonban úgy gondolják, jobban tennék, ha felhagynának a detektívesdivel, mielőtt újabb tragédia történik…






Vakációjáról visszatérve Agatha Raisin döbbenten tapasztalja, hogy új jövevény tűnt fel a faluban, egy nő, aki mindjárt be is férkőzött a vonzó agglegény, James Lacey kegyeibe. A szépséges Mary Fortune minden tekintetben különb Agathánál, a kertben pedig egyenesen verhetetlen, és Carsely kertészeti kiállításának közeledtével Agathát ez egyre inkább nyomasztja, így amikor Maryt holtan, virágcserépbe ültetve találják, Agatha megragadja a lehetőséget, hogy gyökerestül kiássa a falubeliek titkait, és besározza a szerencsétlen áldozatot. Ám Agathának is megvan a maga piszkos kis titka…







Rövid távollét után Agatha Raisin visszatér Carselyba, hőn szeretett cotswoldi falvába, és persze jóképű szomszédjához, James Lacey-hez. Igaz, James nem repes az örömtől, hogy viszontláthatja, de Agatha figyelmét hamarosan leköti egy szenzációs gyilkosság. Az áldozat, akire egy mezőn találnak rá, egy Jessica Tartinck nevű fiatal túrázó, aki azzal tört borsot a helyi földbirtokosok orra alá, hogy ragaszkodott a rég feledésbe merült szolgalmi utak használati jogához.
Agatha lelkében ismét feltámad a szerelem lehetőségébe vetett remény, amikor bevonja a nyomozásba a vonakodó Jamest. Bőven akad követnivaló szál, mivel a földbirtokosokon kívül Jessica túrázó társai is mind elkövethették a gyilkosságot. 





Agatha és James Lacey esküvője napján ragyogó az idő, kitisztul az ég. Ám sokkal helyénvalóbbak lennének az előző napi viharfelhők, hiszen megjelenik Agatha rég halottnak hitt első férje, Jimmy Raisin, hogy megakadályozza Agathát abban, hogy bigámiát kövessen el. Az ezt követő felfordulásban Agatha megpróbálja a nagyon is élő és emlékeinél kétszer rondább férjet megfojtani. A kínos helyzetbe hozott James felbontja az eljegyzést. Így amikor másnap Jimmyt holtan találják, Agatha és James lesznek az első számú gyanúsítottak. Közösen kell felgöngyölíteniük az ügyet, hogy tisztázhassák magukat. De vajon az újbóli közeledésük – a sors iróniája, hogy a nyomozás során férjnek és feleségnek adják ki magukat – elég lesz-e, hogy Agatha ismét rabul ejtse James szívét?









Agatha Raisin otthagyja álmos cotswoldi faluját, Carselyt, hogy üldözőbe vegye a szerelmet – és egy gyilkosra bukkan. Miután faképnél hagyták az oltár előtt, követi menekülő vőlegényét, James Laceyt Észak-Ciprusra, ahol ahelyett, hogy élveznék az eltervezett nászutat, egy diszkóban tanúi lesznek egy tenyérbe mászó turista meggyilkolásának. Ármány és gyilkosságok sorozata veszi körül a valószínűtlen párost, s Agatha most sem hazudtolja meg kotnyeles természetét: szívós nyomozásba fog…






Az Agatha falujával szomszédos Ancombe a vidéki nyugalom iskolapéldája, de mikor feltűnik a színen az új palackozó vállalat, hogy kiaknázza a falucska forrásvizét, heves indulatok ébrednek a helyiekben, és a községtanács is két kibékíthetetlen pártra szakad.
Agatha a vállalat megbízásából PR-feladatokat lát el, s a véletlen úgy hozza, hogy egy baljós éjszaka éppen ő találja holtan a községtanács elnökét a forrásnál, Ancombe nevezetes koponyás szökőkútjában, és máris útjára indul a pletyka. Lehet, hogy az egyik tanácstag takarította el az elnököt az útból, mielőtt még az pontot tehetett volna a vitájuk végére? És a gyilkos másodszor is lecsap! A bűnügy megoldása ismételten Agathára hárul, aki még mindig szerelmi bánatából lábadozik.







Miután csúfos kudarcot vall a házi hajfestéssel, Agatha Raisin, a házsártossága dacára is szeretni való amatőr detektív a közeli Eveshamben működő híres-nevezetes borbélyhoz fordul segítségért. Az elbűvölő Mr. John nem csupán Agatha frizuráját varázsolja újjá, de a szívét is rabul ejti. Ám Mr. John korántsem az, akinek látszik: a szóbeszéd szerint korábbi hölgyvendégei közül néhányan egyenesen rettegnek tőle. Lehetséges, hogy Mr. John csakugyan gátlástalan zsaroló? Amikor gyilkosság történik a fodrászszalonban, ismét Agathának kell fényt derítenie az igazságra és lelepleznie a tettest, mielőtt még nem késő.





Agatha mostanában rájár a szerelmi bájitalra…


Egy korábbi nyomozása alkalmával az elvetemült gyilkos rosszindulatú machinációinak köszönhetően foltokban kopaszodó Agatha a tengerparti Wyckhaddenben keres menedéket, amíg visszanöveszti a fürtjeit. A helyi boszorkánytól vásárolt hajszesznek köszönhetően a tincsei ismét lobogni kezdenek, csakhogy a boszorkányt váratlanul agyonütik.


Agatha elegánsan kopottas szállodájának különös idős vendégei eleinte ártalmatlannak tűnnek, de amint Agatha mélyebbre ás, olyan titkokat fedez fel, amiket jobb lenne elfeledni, és olyan erős indítékok nyomára bukkan, amelyek valakit bosszúra sarkallhatnak. Jimmy Jessop rendőrfelügyelő a szerelmével üldözi, miközben a gyilkost keresve Agatha egyre ingoványosabb területekre téved, s végül tanácstalanságában kénytelen lesz maga is varázslathoz folyamodni…

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése