Könyvajánló Agaatha Raisin sorozat 10-16. kötet


M.C. Beaton írónő


Imádjuk együtt Agatha Raisint !
A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz!


Megmondom őszintén, hogy még mindig izgatottan várom M.C. Beaton könyvének fordításait, de kezdek kicsit csalódni az írónőben. A bűnügyek továbbra is fantáziadúsak, és élvezetesen kifejtettek, ám a főszereplő Agatha Raisin egyre inkább idegesítő. A legrosszabb, hogy a 16. kötet után sem vélek felfedezni semmilyen karakterfejlődést.

Agatha minden könyvben belehabarodik valakibe, általában a szomszédjába költöző férfibe (A könyv egyik furcsasága, hogy bár egy eldugott angliai faluban játszódik a történet, a főszereplő szomszédságában lévő házat, állandóan el tudják adni, és legtöbbször egy férfinek.)
Hiába tudja, hogy nem kéne gyengéd érzelmeket táplálnia valaki iránt, akit alig ismer, mégis mindig megteszi. Ráadásul az ezredes, aki végül elvette őt, majd rövid házasságuk alatt megcsalta és végül elhagyta Agathát, még mindig a nő szívének minden vágya, és az első csettintésére ugrik.
Sir Charles Fraith, aki szintén visszatérő szereplő időnként végre megembereli magát, és kivált belőlem egy kis szimpátiát is, de aztán a  könyvek végére természetesen mindig tesz valami igazán modortalan dolgot. Ez sajnos kiszámítható. Ahogy az is, hogy Agatha a kotnyelességével mindig bajba kerül, majd csodával határos módon megmenekül. Az írónő mellett szóljon, hogy legalább arra a pontra eljutunk a kötetek során, hogy Agatha megnyitja a nyomozóirodáját, és nem csak úgy civilként beront mások lakásába kérdezősködni, hanem mint hivatalos nyomozó kutat a gyilkos után. 

Én végig fogom kísérni a köteteket, amikből nemrég jelent meg Angol nyelven a 26. rész. A hibái ellenére kedvelem az írónő stílusát, és sokszor megmosolyogtat a történet, főleg a főszereplő tökéletlensége. Én jelenleg a 16. könyvet olvastam el...
Egyként 2014 decemberében bemutatták a könyvből készített sorozat első részét, ami A Spenótos halálpite c. kötetet dolgozta fel. A Hírek szerint még további epizódok várhatóak, akik egyenként 90 percesek. Agatha szerepét Ashley Jensen  a skót származású színésznő kapta, akinek a neve a Ki ez a lány (Ugly Betty) c. sorozatból lehet ismerős.




James már megint felültette Agathát, aki haragjában egy javasasszony tanácsát követve az igaz szerelem nyomában Fryfam tündéri falvában bérel magának házikót.
Ám a faluban zajló furcsa történések sorozata egy csapásra szétzilálja a romantikus ábrándokat. Rejtélyes fények jelennek meg Agatha hátsó kertjében, majd értelmezhetetlen események sorozata veszi kezdetét. Mindennek tetejébe még Agatha hőn szeretett macskáinak is nyoma vész. Aztán holtan találják a helyi földesurat. Agatha nyughatatlan természete egy féltékenységgel és zsarolással megspékelt történetbe sodorja, miközben a gyilkos mindent elkövet azért, hogy Fryfamben tartsa a kíváncsiskodó Aggie-t – hullaként!


Agatha Raisin számára nincs holtomiglan-holtodiglan. Alig ment hozzá a szomszédjához, James Laceyhez, és máris rá kell döbbennie, hogy a szerelem bizony nem fenékig tejfel. A friss házasok hamarosan különköltöznek, miközben mindketten a másikat vádolják hűtlenséggel. Aztán egy kocsmai összezördülést követően James nyomtalanul eltűnik, csupán egy vérfolt marad utána. Természetesen Agatha lesz a fő gyanúsított, aki elhatározza, hogy tisztázza a nevét, és a férje keresésére indul, csakhogy már a nyomozás kezdetén egy meggyilkolt szeretőre bukkan…
 







Hogy begyógyítsa sebzett szívét, miután férje, James elhagyta, Agatha repülőre pattan, és irány a Robinson Crusoe-sziget. Ott találkozik egy nászutas párral, és a sors úgy hozza, hogy az ifjú feleség tragikus módon vízbe fullad. Újra otthon. Agatha nyomban gyanakodni kezd, amikor egy menyasszonyi ruhába öltöztetett fiatal lány holttestét halásszák ki a megáradt Avon folyóból. A rendőrség szerint a lány öngyilkosságot követett el, Agatha azonban a szigeten történtek és saját katasztrofális házasságának fényében eltökéli, hogy utánajár az igazságnak. 



Agatha éppen férfigyűlölő korszakát éli, így eleinte hidegen hagyják az új káplán lenyűgöző szépségéről szóló pletykák. Elég azonban egyetlen személyes találkozás az aranyhajú, kék szemű Tristan Delonnal, s a férfi máris rabul ejti őt, miként a falu összes többi nőnemű egyedét is. Agatha majd kiugrik a bőréből, amikor a káplán vacsorázni hívja, de a másnap ezúttal minden macskajajnál kijózanítóbb: a kívánatos káplánt ugyanis meggyilkolták.




A kísértetjárta ház híre felébreszti Agatha nyomozókedvét, míg ki nem derül, hogy csak egy közutálatnak örvendő vén szipirtyóval járatja bolondját az ismeretlen tettes. Aztán az öregasszonyt meggyilkolják, és Agatha Raisin magától értetődően sokkalta otthonosabban mozog a bűnügyek felderítésében, mint szellemirtóként. Botladozásaiból ezúttal sem maradhatnak ki a falubeliek meg a rend helyi őrei, ahogy természetesen a jóvágású szomszéd sem.


Agatha megnyitja hőn áhított nyomozóirodáját, ám be kell látnia, a Cotswoldsban a magándetektíveknek nincs könnyű dolguk. Hamarosan ráébred, hogy az életben nem megy minden olyan simán, mint a regényekben. Egy szép napon besétál hozzá az elvált Mrs. Laggat-Brown, akinek a bőre alatt is pénz van, és beindul az üzlet. Halálos fenyegetések sora, és zsarolás veszi kezdetét, Agatha pedig ismét beleveti magát a nyomozásba, hogy barátoknak és ellenségeknek egyaránt megmutassa, mire képes a Raisin Nyomozóiroda.

 
Agatha Raisin köszöni szépen, nem kér többet az izgalmakból, miután előbb egy bérgyilkos, majd a saját titkárnője kis híján megöli. Így amikor Robert Smedley azzal keresi meg a Raisin Nyomozóirodát, hogy bizonyságot akar szerezni neje félrelépéseiről, Agatha rendkívül örül a lehetőségnek, hogy végre unatkozhat egy kicsit. Ám sajnálatos módon Mabel Smedley tökéletes feleség: fiatal, mutatós, és buzgón jár templomba. Agatha már éppen feladná, amikor Smedley-t gyomirtóval meggyilkolják, és természetesen Mabel lesz az első számú gyanúsított. A megbízó nélkül maradt Agatha ejteni kényszerül az ügyet, de minden megváltozik, amikor feltűnik a színen a régi barát, Sir Charles Fraith, s ezzel újabb közös nyomozás veszi kezdetét.







A soron következő kötet: Szesz, szerelem, szemfényvesztés
Kategória: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése