Filmcsemegék: Sült zöld paradicsom





*A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz*


Egy ideje nem jelentkeztem már filmismertetővel, szóval úgy gondoltam itt az újabb alkalom, hogy bemutassam nektek az egyik kedvenc filmemet. A Sült Zöld Paradicsom című amerikai alkotást romantikus vígjátéknak szánták, ám szerintem sokkal inkább a dráma felé hajlik. A filmet 1991-ben mutatták be John Avnet rendezésében, és az alkotás két kategóriában is jelölve lett Oscar-díjra.
A filmet Fannie Flagg azonos című könyve ihlette.

Én a magam részéről már nagyon sokszor megnéztem ezt a filmet. Nem csak a korszak a 20-as évek, de maga a történet is magával ragad, nem is beszélve az ízes déli akcentusról (angolul tudók előnyben), ami nekem megmagyarázhatatlan módon tetszik. Természetesen a színészi játékokat is meg kell említenem, na meg azt, ahogy az egész film fel lett építve. Van egy történet, ami a múltban játszódik, és köré építettek egy másikat, ami pedig a jelenben…


A történetet amely Alabamában játszódik az 1920-as években Ninny (Jessica Tandy) az idősek otthonában élő bohókás nő elbeszéléséből tudjuk meg. Ez a szál fut a jelenben. Ninny a történetet Evelyn (Kathy Bates) a súlyproblémákkal, önbizalomhiányban szenvedő, rossz házasságot élő újonnan szerzett barátnőjének meséli el.

Tehát a múlt Albamában játszódik és két rokonlány kapcsolatát meséli el. Idgie Threadgoode (Mary Stuart Masterson) és Ruth Jamison (Mary-Louise Parker) életét egy tragédia árnyékolja be. Ruth és Idgie bátyja Buddy (Chris O’Donnell) fiatal bimbózó szerelmesek voltak, amikor is egy ostoba baleset során Buddy lába beszorul a híd alatti sínekbe és a sebesen közeledő vonat elüti a két lány szeme láttára.
Ez az esemény mindkét lányban mély nyomot hagy és jó időre el is távolítja őket egymástól. Ám egy napon Idgie úgy dönt, hogy felkeresi Ruth-ot, kíváncsi rá hogy megy a sora, mi tört vele az elmúlt években, és akkor szembesül a szomorú igazsággal. Ruth rossz házasságot kötött, egy erőszakoskodó ember felesége lett.
Idgie mindig is az igazság bajnokának tartotta magát, így aztán hamar eldönti, megmenti a barátnőjét, és magával viszi, ám a férj nem engedi ilyen könnyen, végül mégis sikerül megszabadulniuk tőle.

Csakhamar kiderül, hogy Ruth állapotos, és pár hónappal később kisfiúnak ad életet, akit Buddy-nak keresztelnek el. Idgie és Ruth megnyitják a vasútállomás közelében lévő kávézójukat, és barbeque sültjeiket mindenki imádja. Hozzájuk bárki betérhet, bőrszíntől függetlenül mindenkit szívesen látnak, és akkor is megvendégelik egy tányér ételre, ha az illetőnek nincsen pénze kifizetni.

Egészen idáig a történet úgy látszik, hogy valóban boldog véget fog érni. De ekkor Ninny, aki a jelenben meséli a történetet Evelynnek, aggasztó dolgokat említ. Feltűnik Ruth férje, aki magával akarja vinni a fiát. Ezt sikerül megakadályozni, de ehhez bizony olyasmit kell cselekedniük, ami a törvény szemében hatalmas bűn.
A filmnézőben ezek után több kérdés is felmerül majd: A két barátnő kapcsolata több volt barátságnál, na és kiből… Akarom mondani miből készült a másnapi barbeque? Az is lehetséges, hogy Ninny igazából Idgie…


Kathy Bates neve bizonyára ismerős lesz a Stephen King féle Tortúra filmből. Félelmetesen hitelesen játszotta el a megszállott rajongót, aki bármire képes, hogy rávegye az írót a könyve folytatására. Ez a lendület jellemzi minden alakítását, legyen főszerelő vagy akár csak pár percre tűnjön fel a vásznon, a néző emlékezni fog rá.
Sajnos a színésznőt nem kerülik el a betegségek. Már átvészelte a petefészek, később pedig a mellrák elleni küzdelmét. De 2014-ben nyiroködémát találtak mindkét karjában. Ettől függetlenül továbbra is aktívan dolgozik, legutóbb az American Horror Story c. sorozatban láthattuk.
Ismertebb filmjei: Dolores, Titanic, Feltétlen szeretet, Azt beszélik, Anyám nyakán, Éjfélkor Párizsban stb…

Mary Stuart Masterson főként a 80-90-es években meglehetősen keresett színésznő volt, viszonylag sok filmben kapott szerepet, aztán karrierje kissé elcsendesült. 2006-ban belekóstolt a rendezésbe is. Napjainkban inkább csak sorozatok epizódszereplőjeként tűnik fel.
Ismertebb filmjei: Valami kis szerelem, Benny és Joon, Aki kapja marha, Rosszlányok, Irány nyugat









Mary-Louise Parker szintén a 80-as években kezdte karrierjét, de névrokonától eltérően szerencsésebb volt, mert a mai napig igen aktívan foglalkoztatott színésznő. 2005-ben debütált a Nancy ül a fűben c. sorozatával, ami több elismerést is hozott neki. De olyan nagy költségvetésű filmekben is szerepet kapott, mint a Red c. sztárokkal teletűzdelt akció-vígjáték.
Mary fia, William, 1997-ben született, keresztanyja pedig nem más, mint Susan Sarandon. 2007-ben egy kislányt adoptált Etiópiából, akit Caroline névre kereszteltek.
Ismertebb filmjei: Lövések a Broadwayn, Hazugságok labirintusa, A vörös sárkány, A világ legjobb tolvaja stb…


Jessica Tandy neve a Miss Daisy sofőrje című filmből lehet ismerős. A színésznő kivételesen hosszú filmes karriert mondhat magáénak. Egészen 1994-ben bekövetkezett haláláig aktívan dolgozott.
Ismertebb filmjei: Madarak, Selyemgubó, Lestrapált emberek, Senki bolondja stb…
Kategória: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése