Filmcsemegék: A méhek titkos élete







A film Sue Monk Kidd 2002-ben megjelent, azonos című regénye alapján készült. A 2008-ban bemutatott művet forgatókönyvre átdolgozta, valamint rendezte  Gina Prince-Bythewood.

A film a hatvanas évek Amerikájában Dél- Karolinában játszódik. Ebben az időszakban főleg a déli államokban még meglehetősen központi téma volt az afroamerikai és a fehér emberek között húzódó ellentét. Martin Luther King polgárjogi harcos, arra szólítja fel az országot, hogy vessenek véget a kiközösítésnek, és mindenkit részesítsenek egyenlő jogokban. Ehhez képest a feketék még mindig a buszok hátsó részében utazhatnak csak, feltéve, ha egyáltalán felengedik őket a tömegközlekedési járművekre. Nem engedik őket hotelszobát kivenni, kinézik őket az éttermekből, és a moziba csak külön bejáraton mehetnek be, és még véletlenül sem ülhetnek a fehér emberek közelébe.Ebben a világban próbál meg boldogulni Lily a fehér lány.




A filmismertető cselekményleírást tartalmaz.


 Lily (Dakota Fanning) a 14 éves kislány hosszú évekkel ezelőtt tragikus módon elvesztette az édesanyját, és ezért mind a mai napig magát hibáztatja. Az élete nem felhőtlen goromba apja T. Ray (Paul Bettany) farmján.
Amikor a házukban dolgozó színes bőrű Rosaleen-t (Jennifer Hudson) megtámadják, mikor a kislánnyal fényes nappal az utcán sétálnak, Lily úgy dönt, hogy ideje, hogy tovább álljanak. Kiszabadítja a nőt a kórházból, majd útnak indulnak egy hely felé, amit a lány az anyja kevés hátrahagyott holmijának egyik képén olvasott. Szeretné kideríteni mi rejlett az anyja múltjában és gyógyírt találni saját sebzett lelkére is.

Amikor elérkeznek Tiburon városába Lily az egyik bolt kirakatában megpillantja a szépen felpakolt mézes üvegeket, a címkén pedig a fekete Madonnát. Lilyt felcsigázza a dolog, valahol mélyen belül érzi, hogy oda kell menniük.  Az eladó megadja neki a címet, ahol a méz készítői laknak, és hozzáteszi el sem lehet téveszteni, mert a ház rikító rózsaszín.

A házban lakó Boatwright nővérek August (Queen Latifah) és May (Sophie Okonedo) kíváncsi érdeklődéssel és barátságossággal fogadják őket. June (Alicia Keys) viszont meglehetősen tartózkodó és barátságtalan a jövevényekkel.
Lily előad egy mesét arról, hogy a nagynénjéhez tartanak, de elfogyott a pénzük, és szeretnének megpihenni. August látszólag elhiszi a történetet, és a földjükön található kis faházban szállásolja el őket. Hamarosan beavatja Lilyt a méz készítés rejtelmeibe, és igyekszik elnyerni a gyerek bizalmát.


A lányt elbűvöli a három nő közötti szoros kötelék, és a nem mindennapi életük. August tartja össze a családot, June pedig nagyon okos és művelt. May szíve hatalmas, tele van szeretettel és jósággal, ugyanakkor rengeteg fájdalmat is hordoz magában.
August elárulja a kislánynak, hogy az édesanyjuk imádta a tavaszt és a nyarat innen ered különös nevük. Valamint azt is elmondja, hogy May-nek volt egy April nevű ikertestvére, aki sajnos meghalt, és azóta a nő olyan mintha az egyik fele hiányozna.
Lily idővel kezd beilleszkedni és megnyugodni, ahogy Rosaleen is.  A méz készítés körül segédkező Zack lesz Lily új barátja, de sajnos hamar rá kell jönniük, hogy a világ szemében a fekete és a fehér ember közötti barátság, nem tolerálandó pláne nem a szerelem.
Mindeközben pedig T. Ray sem nyugodott bele, hogy a lánya csak úgy eltűnt. Nem az apai szeretett, sokkal inkább a harag vezérli, amikor a keresésére indul…
A film angol nyelvű bemutatója:The Secret Life of Bees

Nekem személy szerint nagyon tetszett a film, bár azt kell hogy mondjam, egy kicsit jobban is kidolgozhatták volna a történetet, mert néhány ponton nekem kicsit hiányos volt. Ennek ellenére minden szereplő ott volt a maga helyén, és mindegyikre nagyon illett a karaktere. Bár Dakota nem a kedvenc fiatal színésznőm, ebben a szerepben most szerintem hitelesen alakított. Ami nekem még külön tetszett, az a filmben megjelenő zene, ami természetesen a 60-as éveke szimbolizálta. Példának okért itt van egy dal, ami a film egyik reggeliző jeleneténél szólt: Irma Thomas –Breakaway (1964)



Paul Bettany: A Londonban született 45 éves színész sok filmben megcsillogtatta már tehetségét. Legutóbb a Marvel filmsorozat Bosszúállók/Ultron Kora c. filmben láthattuk.
2003-ban feleségül vette Jennifer Connelly színésznőt (több filmben is játszottak együtt), akivel két közös illetve a színésznő előző kapcsolatából született harmadik gyereket nevelnek. Paul nem csak játszik, hanem rendez is, saját bevallása szerint bármit elvállal, amivel pénzt kereshet.
Ismertebb filmjei: Lovagregény, Egy csodálatos elme, Wimbledon - Szerva itt szerelem ott, Tintaszív, Az ifjú Viktória királynő, Transzcendens


Queen Latifah: A New Jersey-ben született 46 éves színésznő, nem csak a játékára lehet büszke, hanem csodálatos hangjára is, amit már több filmjében is megcsillogtatott.
1988-ban adta ki az első kislemezét a Ladies Fresh nevő hip-hop lánycsapattal.
A magánélete nem volt tragédiáktól mentes. 1992-ben egy motor balestben elvesítette a bátyját. 1995- ben megtámadták őt a kocsijában, és meglőtték az akkori barátját. Egyébként állandó céltáblája a találgatásoknak, és a pletykalapok folyamatosan bizonygatják, hogy a saját neméhez vonzódik.
Ismertebb filmjei: A nagy dobás, Chicago, Több a sokknál, Az utolsó vakáció, Hajlakk, Örömzene, Bessie

Dakota Fanning: A 22 éves Georga államban született színésznő, még egészen kisgyerekként kezdett el filmekben játszani. Karrierje 5 éves korában kezdődött egy mosóporreklámmal, ahol több  ezer jelentkező közül választották ki. Ezután több kisebb epizódszerepben láthattuk, majd az első komolyabb filmjével (Nevem Sam) rögtön 4 díjat is nyert. A kritikusok szerint érdemes odafigyelni rá. Az biztos, hogy az akciófilmtől, a drámán át a thrillerig és családi filmig mindent bevállal.
Ismertebb filmjei: Nagydumás kiscsajok, Macska – Le a kalappal!, Tűzben edzett férfi, Bújócska, Malac a pácban, Alkonyat, Effie Gray,

Jennifer Hudson: A 35 éves Oscar díjas színésznő nem csak tehetséges színésznő, de nagyszerű énekes is. Zenei karrierje előbb kezdődött, mint a filmezés. 2004-ben jelentkezett az American Idol nevű tehetségkutatóra, ahol 7. helyezést ért el. 2005-ben pedig megkapta Effie White szerepét a Dreamgirls című filmben, ami meghozta számára az arany szobrocskát.
Annak ellenére, hogy több filmes díjat is nyert már, a színésznő mentes a sztár allűröktől.
Ismertebb filmjei:  Szex és New York, Öt történet az elmezavarról, Lullaby, Közel a karácsony







Kategória: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése