Filmcsemegék: Szerelmünk lapjai









Szerelmünk lapjai

*A bejegyezés cselekményleírást tartalmaz*


A film, amit most ajánlok, az egyik abszolút kedvencem. Nem csak a cselekmény volt számomra lebilincselő, hanem a szereplők játéka is. A történetet Nicolas Sparks amerikai bestseller szerző Szerelmünk lapjai /Notebook/ című regénye alapján készült. Én olvastam a könyvet is, és meg kell mondanom, hála az égnek csak azután került a kezembe, hogy már vagy ötvenszer láttam a filmet. Én igazán nem akarom leszólni a férfiakat, mert nagyra becsülöm, hogy ők is meg vannak áldva fantáziával, és igen sokan közülük fantasztikus regényeket írnak. Mr. Sparks stílusával mégsem tudtam kibékülni. Míg a film meglehetősen romantikus, addig a könyv, csak nyomokban hozza ugyanazt az érzést, amit a pergő képkockák nézése okozott. Számomra nagyon "szögletesen" szemlélteti az eseményeket, és eléggé szárazan tárja az olvasó elé Noah és Allie szerelmét. 

A film, szívet szorongatóan gyönyörű történet, soha nem bírom megállni sírás nélkül a végét. De van, hogy a film közepén elpityeredem. Szeretem, amikor valami ennyire hatással van rám, és bár már kívülről fújom az egészet filmet, nem hiszem, hogy valaha is unni fogom.


  
Szóval minden elismerésem a forgatókönyvírónak Jeremy Leven-nek (akinek a nevéhez fűződik a Johnny Deep és Marlon Brando főszereplésével készült Don Juan DeMarco című film. Amelynek Jeremy nem csak a forgatókönyvírója volt, hanem ő maga rendezte a filmet), mert miután végigszenvedtem a vastagnak egyáltalán nem nevezhető könyvet, komolyan megdöbbentem azon, hogy ebből egy ilyen fantasztikus film született. Sokszor van úgy az ember, hogy elolvas valamit, amit később megfilmesítenek, és a végeredmény csalódás a könyvhöz képest. Bizton állíthatom, hogy itt fordított a helyzet, a film messze túlszárnyalja a regényt.

A történet 1940-ben kezdődik, a második világháború küszöbén állunk de Dél-Karolinai Seabrook Island-on élő emberek ebből még nem sokat éreznek. Noah (Ryan Gosling), egy karneválon pillantja meg a feltűnően csinos Allie-t (Rachel McAdams), és szinte azonnal beleszeret.
A kisvárosi szegény családból származó fiú hamar rájön, hogy a lány, egészen más világból jött, és nem fog olyan könnyedén a horgára akadni, mint a helybéli csitrik. De nem adja fel, és erőfeszítéseit siker koronázza. A szerelmük még a Seabrook-i nyárnál is forróbb lesz. 

A fiatalok egy elhagyatott Windsor kúrában lesznek először egymáséi, és ez örökre megpecsételi egymás iránt érzett mély érzéseiket. Noah leghőbb vágya, hogy egyszer annyi pénzt keressen, hogy meg tudja venni az elhagyatott, romokban heverő házat, ahol először ölelte magához Allie testét. Szeretné felújítani, és gyönyörű otthont varázsolni belőle kettőjük számára, mert meg van óla győződve, hogy ők most már mindig együtt maradnak

Egyiküket sem érdekli, hogy másmilyen körökből származnak, hogy a társadalmi különbségeik bántják a lány anyjának büszkeségét. Mrs. Hamilton (Joan Allen) nem is tűri sokáig, hogy a szeme fénye – a tehetséges, és igen művelt lánya –, egy gyári munkás feleségeként végezze.
A nyári szerelemnek Allie elutazása vet véget, és időközben kitör a második világháború is. Noah soha nem szűnik meg szeretni a lányt, de úgy tűnik Allie az idő múlásával elfelejti őt...

A filmben egymást váltják a múlt és a jelen képei. A múltban megtudjuk miként alakult a szereplők élete, hova jutottak, kikkel találkoztak.
A jelenben Allie már súlyos betegségben szenved, sajnos szépen lassan elfelejti ki is ő, és az őt körülvevő szeretteit sem ismeri fel, ezért egy szanatóriumban kezelik.
Noah álnéven szintén ott "vendégeskedik", és minden nap felolvassa azt a naplót, amit Allie írt, mielőtt végleg elveszítette irányítását az emlékei felett. Nagyon megindító, ahogy James Garner (Az idősebb Noah) narrátorként elmeséli nekünk az egész történetet, abban bízva, ha felolvassa a naplót, Allie, ha csak percekre is, de visszatér hozzá, az alzheimer kórból.



Azoknak, akik vasárnap délutáni kikapcsolódásra vágynak ideális lesz. Ki ne szeretné Gosling-ot nézni másfél órán keresztül. Arról már nem is beszélve, hogy a filmben szerepet kapott James Marsden is, aki szintén meglehetősen jóképű.



A film címszerepében Ryan Goslingot láthatjuk, aki az utóbbi időben egyre inkább a hölgyek kedvencévé vált. A Genszterosztagban, valamint az Őrült, dilis szerelem is élvezhető alakítást nyújt.
A szerelmünk lapjai forgatásán belehabarodott filmbéli partnernőjébe Rachelbe, akivel hosszú ideig egy pár alkottak.
A Kék Valentin című filmjét egy ideig úgy rebesgették, mint egy második Szerelmünk lapjai alkotást. Pedig a két film teljesen különbözik. A Kék Valentin melankolikus és kissé nyomasztó film, egy házaspárról, akiknek tönkremegy a kapcsolata.
A színész jelenleg Eva Mendezzel él, és szülői örömök elé néznek.


A női főszereplő Rachel McAdams, aki a Bajos csajok című filmben hívta fel magára a figyelmet, és szerencsére utána már jóval értékelhető filmekben is szerepet kapott, mint a Kőkemény család, Házasélet, Az időutazó felesége.
Meg kell még említenem a Sherlock Holmes filmeket is, ahol kitűnő partnere volt Robert Downey Jr.-nak. Főszerepet játszik Philip Seymour Hoffman( a színész 2014 február2.-án hunyt el) egyik utolsó filmjében is az Üldözöttben.



Szereplők

Allie
: Rachel McAdams
Noah: Ryan Gosling
Allie /idősebb korában/ : Gena Rowlands
Duke: James Garner
Lon: James Marsden

A film angol nyelvű bemutatóját itt találhatjátok: Szerelmünk lapjai




Kategória: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése