Túrós pogácsa sütőporral





* A receptet megtalálod a hivatalos főzős oldalamon is, sok más finomsággal együtt. Remélem benézel: KITCHEN-CHICKS *

Imádom a pogácsát, és valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül a magyarok között. Több előnye is van ennek a süteménynek. Könnyű elkészíteni, viszonylag a pénztárcánkat sem terheli meg nagyon a hozzávalók ára, és minden alkalomra jó. Házibulitól esküvőig, mindig megállja a helyét az asztalon.
A konyhám egybe van nyitva a nappalival, ami időnként nem igazán hálás megoldás, amikor olyasmit főzök, aminek erős az illata, mondjuk töltött káposztát. De amikor ezt sütöm, igazán nem zavar, hogy az egész lakást belengi a frissen kisült sajtos pogácsa illata. Remélem mindenkinek csorog már a nyála. :)


Ezt a könnyen elkészíthető túrós pogácsát megsütöttem a kollégáimnak, és meg kell mondanom osztatlan siker övezte cselekedetem. A kolléganőim többsége más nációt képvisel, vannak közöttük írek, ukránok, lengyelek, brazilok és még sorolhatnám. Közülük sokan még nem kóstoltak túrót előtte, de egyáltalán nem voltak fenntartásaik.
A túrórudit is kedvelik, de ez már egy másik történet...


A recept nem saját, a Google segítségével találtam, ezért nem is szeretnék úgy tenni, mintha az én fejemből pattant volna ki. Annyit módosítottam a hozzávalók mennyiségén, hogy én picivel több lisztet használok, mert nekem túl lágy volt a tészta az eredeti 25 dkg-mal. De ezt mindenkire rábízom, ahogy szereti, úgy csinálja. 

Recept

25 dkg  túró
25 dkg margarin
25 dkg liszt / Én 35 dkg-ot használok, mert a pogácsa tésztája könnyedén felveszi a lisztet, és úgy éreztem, hogy a 25 dkg kevés/
2 dkg só
1 sütőpor
1 tojás

Megkenéshez

 1 egész tojás
 reszelt sajt

 Elkészítés

Az egész nagyon egyszerű, de, hogy a kevesebb gyakorlattal rendelkező olvasóim se essenek kétségbe, képekkel is illusztrálom, a tészta összeállítását. Néha segíteni szokott, ha látjuk, körülbelül hogyan kell kinéznie annak, amit éppen el szeretnénk készíteni. 

A túrót áttöröm villával, és ráütöm a tojást. Érdemes a tojást először egy pohárba feltörni, mert soha nem tudhatjuk, milyen nem várt meglepetés érhet minket, így jobb, ha nem tesszük bele egyből a hozzávalókhoz.



A vajat felolvasztom, és azt is a tálba öntöm a túró és a tojás mellé. A sót ne hagyjuk ki, nem kell bele sok, de, ha elfelejtjük, akkor az íze hiányozni fog a tésztából.
A lisztet egy külön tárba mérem ki, és ehhez adom hozzá a sütőport. Alaposan összekeverem, mielőtt, hozzáadnám a többi hozzávalóhoz, így biztos lehetek benne, hogy a sütőpor is jól össze fog keveredni mindennel. Mikor már minden egy tálban van, elkezdhetjük összekeverni a tésztát.
Én nem használok fakanalat, vagy más keverőeszközt, hanem egyből gyúrni kezdem a tésztát. Nem kell aggódni, csak az elején tapad a kezünkre, ha összeállt, akkor már nem lesz nyúlós-ragadós massza.
A tésztának valahogy így kell kinéznie, amikor készen van. Ezután fóliával lefedem a tálat, és egy órára a hűtőbe teszem pihenni.




Van, amikor egy egész éjszakára a hűtőben hagyom a pogácsa tésztáját. Ilyenkor a tészta kicsit kemény lesz, de a meglisztezett nyújtódeszkán csak át kell gyúrni egy kicsit, és máris szaggathatjuk belőle a pogácsákat.
Mindig olyan 2 cm vastagra nyújtom, de vigyázzunk, mert könnyen letapad, szórjunk alá bőven lisztet, nem fog megártani neki. Egy késsel bevagdosom, hosszanti és keresztirányba, majd egy kiszagolgatom. Minden pogácsa tetejét megkenem tojással, ettől szép színe lesz, mikor megsül.
Megszórom a sajttal. Egészen nyugodtan megbolondíthatjuk az ízeket egy kis füstölt sajttal.




Végül 180 Co-on 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.


A végeredmény! Érdemes két adag tésztát készíteni, mert a pogácsa soha nem tart sokáig, főleg, ha nagy a család. Egyébként, ha le van takarva, akkor akár még két nap múlva is fogyasztható, és az ízé is ugyanolyan finom. 
 





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése