Filmcsemegék : Amnézia




*A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz*



Bár a horrort nem szeretem, a thriller filmeket meg szoktam nézni, pedig néha elég vékony a határ a két műfaj között. Az Amnézia (Before I go to sleep) c. filmet már nagyon vártam, mikor először megláttam a bemutatóját az Imdb oldalon, és nem is kellett csalódnom. Kellően érdekes volt, és  én tényleg csak a végén jöttem rá, hogy ki is a hunyó.Nem szeretem az olyan filmet, ahol már az első 10 percben ki lehet találni a végét. Szóval senki ne pánikoljon, az Amnéziában végig fenntartják a feszültséget, és tényleg csak a végén derül ki minden.
Nekem Nicole Kidman és Colin Firth kettőse meglehetősen érdekes választás volt, hozzáteszem, a rendezőknek valamiért megtetszhetett ez a páros, mert Railway Man (A háború démonjai) c. filmben is házastársakat játszanak. Nekem első ránézésre valahogy furcsák voltak együtt.
Egyébként a film azért tetszett annyira, mert abszolút nem tartom elképzelhetetlennek az eseményt, amit feldolgoz, és ettől egyenesen hátborzongató az egész történet. A filmet Rowan Joffe írta is rendezte. Bevallom még korábban semmi mást nem láttam tőled, de az a munkája mindenképpen ígéretes volt.



A történet kezdetén egy riadtan ébredő nőt látunk Christine Lucast (Nicole Kidman), akinek fogalma sincs hogy került az ágyba, és ki az a férfi, aki ott fekszik mellette. Berohan a fürdőbe, ahol a csempére ragasztva egy rakás esküvői fotót talál, amin ő és az a férfi szerepel, aki az ágyban fekszik, de nem emlékszik rá, hogy valaha is férjhez ment volna.
Ben (Colin Firth) türelmesen elmagyarázza a nőnek, hogy 10 évvel ezelőtt autóbalesetet szenvedett, és azóta amnéziában szenved. Christine képtelen felfogni a hallottakat, de az még inkább letaglózza, hogy rájön, egyáltalán nem ura az életének. Az amnézia miatt azt hiszi, még mindig a húszas éveiben jár, holott már negyven éves.
Ben minden egyes nap újra és újra elmondja a nőnek mi történt, vele, de ahogy Christine elalszik, az emlékei máris törlődnek.

A történet akkor kezd bonyolódni, mikor megcsörren a telefon, és a vonal másik végén Dr. Nasch (Mark Strong) közli a nővel, hogy a kezelőorvosa, és néhány héttel ezelőtt találkoztak először a parkban. Hogy hitelt adjon a szavainak, arra kéri a nőt, hogy a gardróbszekrénye alsó fiókjából vegyen ki egy cipős dobozt, és nézze meg a benne lévő kamerán tárolt felvételeket.
Így derül ki Christine számára, hogy valóban orvoshoz jár, és hogy időnként emlékképek is bevillannak neki, de nem tudja őket hova tenni.
A napjai ugyanúgy telnek. Reggel Ben elmondja neki, hogy autóbalesete volt, később pedig Dr. Nasch felhívja, hogy megmondja neki ő a kezelőorvosa, és találkozójuk van.
Christine úgy érzi sosem fog tudni kitörni az ördögi körből, de aztán kezdenek neki bevillanni dolgok. Először is rájön, hogy valamikor terhes volt, és kisfiút szült. Ben egy nagyon szomorú magyarázattal áll elő, mikor a felesége hisztérikus állapotban a fiúkról faggatja.

Aztán Christinenek eszébe jut az régi legjobb barátnője, és elhatározza, hogy felkeresi.
De amikor ezt az ötletét megosztja Bennel, a férfi agresszívvá válik. Ennek ellenére a nő a parkban találkozik Claire-rel, aki elmondja neki, mi történt az elmúlt években. Christine tőle tudja meg, hogy annak idején szeretője volt, és el akarta hagyni a férjét, de azt még Claire sem tudja megmondani neki, hogy ki volt az illető, aki elcsábította.
Egyre bonyolultabb az egész, az amnéziás nő már nem ért semmit. Vajon miért állítja Ben, hogy autóbalesetet szenvedett, mikor Dr. Nasch elmondja Christinenek, hogy egy a repülőtérhez közel eső parkolóban találták meg anyaszült meztelenül, véresre verve…



Nicole Kidman az Oscar és Golden Globe díjas ausztrál-amerikai színésznő, hosszú ideje Hollywood élvonalában van. Több neves filmben is szerepet vállalt, mint az Órák, amiben Virginia Woolf tragikus sorsú, híres írónő megformálásáért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscardíjat. De persze akadt néhány igen csúfos bukása is, mint Tágra zárt szemek, amiben akkori férjével Tom Cruise volt a partnere.
A színésznő 1983-ban a BMX banditák c. filmben tűnt fel először a filmkedvelők előtt, és ezt követően be is indult a karrierje. Első jelentősebb szerepe a Mint a Villám c. film volt, majd a Túl az Óperencián is sikert hozott neki. Érdekesség, hogy mindkét filmben akkori férje, Tom Cruise volt a partnere. A színészházaspár 10 évig volt házas, ez idő alatt két gyereket fogadtak örökbe. Nicole 2006-óta Keith Urban country énekes felesége, két kislányt nevelnek együtt.
Ismertebb filmjei: Bűvölet, Egy hölgy arcképe, Átkozott Boszorkák, Moulin Rouge, Más világ, Hideghegy, Stepfordi feleségek, Ausztrália, A tolmács, Az újságos fiú




Colin Firth igazi meglepetés volt nekem a filmben, mert korábban nem nagyon láttam ilyen szerepben, de szerintem remekül megoldotta a feladatot. Az egyébként nagyon tehetséges angol színész számos hollywoodi produkcióban játszott már, az Oscar szobrot mégis a Brit történelmet felelevenítő a Király beszéde kapcsán kapta meg, ahol II Erzsébet apját VI György királyt alakította.
De azt hiszem Colin leginkább a Büszkeség és Balítélet BBC sorozatából, és a Bridget Jones filmekből ismert. A romantikus és vígjáték filmek mellett sok drámában is szerepelt. A 2008-as Mamma Mia! c. filmben pedig az énektudását is  megcsillogtatta.
Mr Firth jó ideig Jennifer Ehle partnere volt. Később találkozott Livia Giuggioli olasz filmproducerrel, és feleségül vette, két kisfiúk van. Colin folyékonyan beszéli az olasz nyelvet.
Imertebb filmjei: Valmont, Ezer hold, Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember, Miről álmodik a lány?, Nő előttem, nő utánam, Igazából szerelem, Az igazság fogságában, Nanny McPhee – A varázsdada, St. Trinian’s – Nem apácazárda, Könnyed erkölcsök



Mark Strong angol nemzetiségű, bár apja olasz anyja pedig osztrák származású. Eredeti neve Marco Giuseppe Salussolia, ami nagykorúvá vállásakor változtatott meg Mark Strongra. Karrierje kezdetén még csak sorozatokban játszott, de később a filmszakba is felfigyelt rá. Guy Ritchie rendezővel először a Revolver c. filmben dolgoztak együtt. Guynak annyira megtetszett Mark alakítása, hogy ezután még további másik két filmben is együtt dolgoztak többek között a Sherlock Holmesban.
Colin Firth sem először volt a partnere, már a Suszter, szabó, baka, kém és a Kingsman: A titkos szolgálat c. filmekben is együtt játszottak.
 Az 51 éves színésznek Liza Marshall filmproducer a felesége, és két közös gyermekük van.
Ismertebb filmjei: Napfény, Csillagpor, Miss Pettigrewnagy napja, Az ifjú Viktória királynő, Zöld lámpás, Vér, Kódjátszma

A film szinkronos előzetese itt található: Amnézia
Kategória: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése