Filmcsemegék: Gosford Park






*A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz*



A Gosford Park számomra azért igen különleges, mert azt a korszakot öleli fel, amit igazán kedvelek. Szívesen éltem volna a 30-as 40-es években. De félreértés ne essék, a kor divatja és felvillanyozó életstílusa volt számomra megkapó. Olyasmivel sosem áltatnám magam, hogy azt higgyem, az emberek akkoriban jobbak voltak.
A korszaknak megvoltak a maga szabályai, főleg előkelő körökben, de mindig mindenki megtalálta a kiskapukat…
A filmben csodálatos díszleteket használtak, és káprázatos ruhakölteményekbe öltöztették a szerencsés hölgyeket. Az egész hangulata nagyon megkapó, annak ellenére, hogy ez egy bűnügyi dráma.
A Brit kosztümös dráma Julian Fellowes forgatókönyvíró munkáját dicséri, aki át is vehette az Oscart ezért a filmért. Az úr nevéhez többek között még az Ifjú Viktória Királynő, valamint a Downton Abbey nagy sikerű sorozat is fűződik.
A szereposztás parádés, hiszen olyan nagyszerű színészek és színésznők adták a nevüket a produkcióhoz, mint Michael Gambon, Maggie Smith, Helen Mirren, Kristin Scott Thomas. Mellékszerepekben pedig többek között feltűnik: Clive Oven, Kelly Macdonald, Ryan Phillippe.



1932-őt írunk, amikor is a csodálatosan impozáns Gosford Parkba várja a rokonokból és barátokból álló vendégsereget William McCordle (Michael Gambon) és felesége, Lady Sylvia (Kristin Scott Thomas). A ház minden szeglete csillog-villog, a szolgálók felkészülten várják, a hétvégi vadászatra érkezők minden óhaját, különleges kérését.
Ezekben az időkben, az volt a legtermészetesebb, ha egy tehetős vendég magával hozta a saját komornyikját, komornáját, akinek az elszállásolásáról, és étkeztetéséről, szintén a házigazdák, és azok személyzete gondoskodott.
A házban meglehetősen díszes társaság gyűlik össze. A bárónő Lady Constance Trentham (Maggie Smith) azért érkezett, hogy pénzt próbáljon meg kisajtolni Sir William McCordle-ből. Mint mindig most is arra apellál, hogy rokoni kapcsolatban állnak, lévén a házigazda felesége a bárónő unokahúga. Bár Lady Trentham látszólag jómódban él, ez azért nem fedi teljesen a valóságot.
A társaságot színesítik még Lady Sylvia nővérei, és azok férjei, egy amerikai filmproducer Morris Weissman (Bob Balaban) valamint egy csélcsap szépfiú és annak lehetetlenül naiv felesége.

Amíg a gazdag előkelőségek fent fogyasztják a vacsorát, vagy éppen kártyáznak, iszogatnak, a házban nem áll meg az élet, hiszen a személyzet tovább végzi a dolgát az alagsorban. Azokban az időkben, ha valaki meg akart tudni a házban lévőkről valami pletykát, a legjobb volt a szobalányokhoz, inasokhoz fordulnia, hiszen ők mindig mindent tudtak. A házvezetőnő Mrs. Wilson (Helen Mirren) igyekszik kézben tartani a ház ügyeit, de egyáltalán nincsen könnyű dolga. Ráadásul az egyik vendéginas Parks (Clive Oven) személyében felfedezni vél egy olyan valakit, akinek még a létezését is megpróbálta kitörölni emlékei közül.

A filmben rengeteg ármánykodás, szemfényvesztést láthatunk, mindenki megpróbál előnyös helyzetbe kerülni, és pénzt kikuncsorogni Sir William McCordle-tól. Ám az események egyszer csak váratlan fordulatot vesznek, amikor Lady Sylvia húga Louisa (Geraldine Somerville), rábukkan a házigazda holtestére, akinek egy kés áll ki mellkasából.
A haláleset ugyan némileg felborzolja a kedélyeket, de hamarosan kiderül, hogy senki sem szívlelhette Sir William McCordle-t.
Azt várnánk, hogy az özvegy Lady Sylvia összeroppan, de valójában éppen hogy megkönnyebbül, mert bár az ő élete látszólag tökéletes, sosem szerette gazdag férjét, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy szinte azonnal elcsábítja a házban vendégeskedő nagyratörő "inast" Henry Dentont (Ryan Phillippe). Természetesen a rendőrséget nem lehet kihagyni az ügyből, mert őket nagyon is érdekli, hogy ki és miért ölte meg a házigazdát. Mindenki gyanús, mert szinte minden vendégnek volt indítéka a gyilkosságra...
A film görbe tükröt állít a kor angol arisztokráciájának, akiknek semmi más nem volt fontos csak a látszat…


Dame Maggie Smith (II. Erzsébet a lovag cím női megfelelőjével tüntette ki) az egyik kedvenc színésznőm és a Gosford Park lecsúszó félben lévő bárónőjének szerepében szinte tündökölt. A még ma is aktív színésznőnek igen hosszú életpályája van, ez idáig csodálatos és emlékezetes filmekben, és színházi darabokban szerepelt. A legtöbb mozirajongónak a Harry Potter filmek McGalagony professzoraként ugrik be a neve, de számos olyan alkotásban vett részt, mint: A titkok kertje, Tea Mussolinivel, Apáca Show, Vagány nők klubja, Túlélők háza, A levendula illata, Keleti nyugalom – Marigold Hotel, Downton Abbey sorozat
1966-2005-ig számos filmes díjat és jelölést zsebelhetett be, Ezek közül kétszer nyert Oscar Díjat. Pályája során többször is súlyos betegséggel kellett megküzdenie: 1988-ban Basedow-kórt (pajzsmirigy túlműködés) 2007-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, de a művésznő annyira elhivatott volt, hogy nem volt hajlandó félbehagyni az éppen aktuális Harry Potter film forgatását a sugárkezelés alatt. 


Kristin Scott Thomas játssza Lady Sylvia, az elégedetlen, kissé talán megkeseredett feleséget, és kitűnően hozza a karaktert. Bár a színésznő Angliában született (volt) férje révén felvette a francia állampolgárságot is. Három gyermek édesanyja, és számtalan filmes díjra jelölt alkotás fűződik a nevéhez. Az Eltakarító nő és a My Old Lady c. filmben, újra együtt szerepel Maggie Smih-szel, mindkét alkalommal a lányát játssza.

Ismertebb filmjei: Keserű méz, Négy esküvő és egy temetés, Az angol beteg, A suttogó, Könnyed erkölcsök
 

Sir Michael Gambon számos brit és amerikai produkcióban is szerepelt már. Többek között ő játszotta a 3-7 Harry Potter filmben a Roxfort iskola igazgatóját Albus Dumbledore-t. A színész egyébként ír származású, Dublinmban született, de jelenleg is Londonban él. Hosszú életpályája során rengeteg színházi darabban, és filmben vállalt szerepet. II Erzsébet Brit uralkodónő, őt is kitüntette a legrangosabb lovagi címmel. Számos filmes díj büszke tulajdonosa, több alakításáért kapott már BAFTA, Emmy, Golden Globe, SAG, Berlini nemzetközi díjat…
Legismertebb filmjei: Az Álmosvölgy legendája, Az ügynökség, A király beszéde, Harry Potter filmsorozat, Csodálatos Júlia



Dame Hellen Mirren (II Erzsébet a lovag cím női megfelelőjével tüntette ki) a minden ízében tökéletes angol színésznő. Egyszerűen nem tud rossz filmet készíteni. A királynő című filmért Oscar díjat, melyben II Erzsébetet személyesíti meg. A kétszeres Golden Globe díjas színésznő eredeti neve Jelena Vasziljevna Mironova, orosz származású szülei révén, de ő maga már Angliában született. Vezetéknevüket még Édesapja változtatta meg Mirren-re. A hölgy a nyolcvanas években a nála fiatalabb Liam Neeson kedvese volt. Nyíltan felvállalja, hogy nem vallásos, de saját elmondása szerint, mindig is spirituális személy volt, hiszen kislánykorában sokáig hitt a tündérekben. : ) 2008-ban egy interjúban elmondta, hogy diákkorában megerőszakolták, és hogy a 20-as éveiben használt kokaint.  
Az 1965- től aktívan dolgozó színésznő nevéhez megszámlálhatatlanul sok színpadi és filmes munka fűződik. Ismertebb filmjei: Bosszúból jeles, Felül semmi, Az emberrablás, A dolgok állása, Az adósság, Red, Hitchcock, Az élet ízei, Hölgy aranyban



A film angol nyelvű bemutatója: Gosford Park 
Kategória: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése