Filmcsemegék : A Segítség


*A bejegyzés cselekményleírást tartalmaz*



Nem tudom, hogy be kell- e mutatnom ezt a filmet, de előfordulhat, hogy van olyan, aki még nem látta. A történet Kathryn Stockett azonos című regényén alapszik. (A könyvet is szándékomban áll majd ismertetni, egy másik bejegyzésben)
A film a hatvanas évek elejére kalauzol el minket, a helyszín pedig Jackson, ami Amerika déli részén, Mississippi államban található. (Ez egy valóban létező város, az írónő is onnan származik.)

A történet azokról a színes bőrű nőkről szól, akik gazdag fehér családoknak dolgoznak, vezetik a háztartásukat, nevelik a gyerekeiket, mégsem részesülnek emberi bánásmódban. Ebben a városban az idő szinte megállt, és bár ekkor már egyre jobban megerősödik Martin Luther King fekete polgárjogi mozgalma, a fehér emberek még mindig a faji szegregáció (elkülönítés) hívei. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a befolyásos Miss Hilly Holbrook azért kampányol a városban, hogy az emberek építtessenek a szolgálóknak egy külön mosdóhelyiséget a házon kívül. Így a munkaadóik elkerülhetik azt a szörnyűséget se közös WC-t használniuk a cselédekkel.

Az egyik fő karakter Aibileen Clark (Viola Davis), aki fehér családoknál takarít és felügyel a gyermekekre. Miután saját huszonnégy éves fia munkabalesetben meghalt, a Leefolt családnál vállalt háztartási munkát, és az ő feladata a kis totyogó Mae Mobley gondozása is. Valószínűleg Aibileen ő az egyetlen a házban, akit igazán érdekel a kislány, mert a Mae édesanyja egyáltalán nem foglalkozik a gyerekével.

Minny Jackson (Octavia Spencer) Aibileen barátnője, város szerte híres a finom pitéjéről, és szabadszájúságáról is. Olyan gyakran szembesíti a munkaadóit azzal, amit róluk gondol, hogy már tizenkilenc helyről küldték el. Minny legutóbbi munkaadója Mrs. Walters (Sissy Spacek), Hilly Holbrook anyja.
Hilly(Bryce Dallas Howard, A legújabb Jurassic World főszereplője) a város elitjéhez tartozik, a nőegylet vezetője, rettentően beképzelt, és elkényeztetett, meglehetősen undok természete van. Állandó feszültség van közte és Minny között, de a nőnek otthon sincs nyugodt élete erőszakoskodó férje miatt.

A történet harmadik főszereplője a hazalátogató Eugenia „Skeeter” Phelan (Emma Stone), aki amint megérkezik Jackson városába, rögvest állást vállal a helyi újságnál. A háztartási tanácsadó rovatot kapja, de sajnos semmit sem tud az ilyen dolgokról, hiszen ő maga is úgy nőtt fel a testvéreivel, hogy cselédjük volt. Azt reméli, hogy Constantine, aki kislánykorában vigyázott rá, majd segíteni tud neki az új munkájában. Ám hazaérve sehol sem találj Miss Jeffersont, és hiába kérdezgeti az anyját, nem kap egyenes választ.
Skeeter össze van zavarodva, hiszen Constantine meglepetést ígért neki, mire hazaér az egyetemről, ő pedig égett a vágytól, hogy elújságolja a nőnek, hogy író szeretne lenni. Az anyja Charlotte Phelan (Allison Janney) azt állítja, hogy az idős cseléd egyszerűen csak távozott a házból.
Így Skeeter, Aibileenhez fordul segítségért, aki munka után megmondja neki, mit válaszoljon az olvasók leveleire. De a fehér lány minél több időt tölt el a cselédség körében, annál inkább felfigyel az őket ért méltatlan bánásmódra.
Egyre többet gondolkozik a dolgon, figyeli a barátnői viselkedését, hogy mennyivel felsőbbrendűnek tartják magukat a szolgálójuknál, holott nagyon is sok mindent köszönhetnek a cselédségnek. Végül Skeeter úgy dönt, hogy könyvet fog írni arról, mit jelent egy fekete bőrű nőnek szolgálni egy fehér családot Mississippi államban. De nincs könnyű helyzetben, először is el kell nyernie az Aibileenhez hasonló nők bizalmát (Csak ő és Minny hajlandók beavatni Skeetert a titkaikba), és fel kell készülnie rá, hogy amint a neve megjelenik nyomtatásban egy afro-amerikaiakról szóló könyv kapcsán, azonnal kereszttűzbe fog kerülni.


Hilly és a többiek hamarosan választás elé is állítják Skeetert, aki nem meglepő módon, inkább lemond a felszínes, beszűkült látásmódú barátnői társaságáról a továbbiakban.
Emiatt Miss Holbrook annyira felpaprikázza magát, hogy bosszúhadjáratba kezd. Első lépésként kipenderíti az állásából Minnyt, akit nem kell félteni, mert méltó módon fog visszavágni, de sajnos munkát nem kap sehol sem ezután.
Egyetlen nőt kivéve senki sem hajlandó alkalmazni. Celia Foote (Jessica Chastian), egészen más, mint a többi nő Jackson Cityben. Sokkal inkább néz ki Hollywood-i filmsztárnak, mint konszolidált külsejű feleségnek, és az a hír járja róla, hogy nem egészen normális. Minnynek, nincs választása el kell fogadnia az állást, mert etetnie kell a családját. Minél több időt tölt el Celiaval – akinek még azzal sincs gondja, hogy egy asztalnál étkezzen egy fekete nővel –, rájön, hogy a munkaadója nem bolond. Sőt nagyon is tisztában van bizonyos dolgokkal. A rossz híré keltéséről Hilly tehet, aki képtelen volt megbocsátani Johnnynak – aki régebben neki udvarolt –, hogy lecserélte erre a kissé közönséges nőre.

Skeeter tizenkét cseléd történetét írja meg, melyek között van szívbemarkolóan szomorú, felháborítóan igazságtalan, de néhány pozitív kicsengésű is. Az utolsó 13. történet a kiadója tanácsára a sajátja. Ha nehezen is, de kiszedi az igazságot az anyjából Constantine-nel kapcsolatban, és megtudni a történteket fájdalmasabban érintik, mint az sejtette volna. A Segítség című könyv nagy port kavar Jackson városában, többen magukra ismernek a leírt sorok alapján, de Hilly, aki szintén kapott egy fejezetet a könyvben Minnynek hála, úgy dönt, nem fogja annyiban hagyni a dolgot…


Viola Davis a 49 éves színésznő csodálatosan formálta meg Aibileen szerepét. A néző szinte oda akar menni hozzá, hogy megölelje, az őt ért igazságtalan bánásmód miatt. Viola minden egyes filmjében erőteljes alakítást nyújt. 2012-ben neki ítélik a SAG legjobb női főszereplő díját, a filmben nyújtott alakításáért. Színészkollégái (többek között Meryl Streep) elismerően nyilatkoznak a nő tehetségéről. Több interjúban is elmondta, hogy kislányát arra neveli, hogy elfogadja saját magát, és ne szégyellje bőrszínét, ahogy azt egyes mai lányok teszik, és mindenféle kémiai módszerekkel igyekeznek világosítani magukon néhány árnyalatot.
Viola nagyon sok filmjének mély mondanivalója van, gondoljunk csak a Kétely, Nem hátrálunk meg, Rém hangosan és irtó közel c. alkotásokra. Legújabb munkája a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot Tv sorozat.



Octavia Spencer 2012-ben Minny Jackson megformálásáért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó BAFTA (Brit filmakadémia díja), SAG, a Filmkritikusok díját, a Golden Globe-ot és az Oscar-díjat is. Alakítása annyira markánsra sikeredett, hogy olyan nőket ütött ki a nyeregből abban az évben, mint Melissa Mccarthy vagy Jessica Chastian (vele együtt játszott a Segítség című filmben).
A színésznő filmválasztásaiban semmi szisztémát nem lehet felfedezni, a Fantasy jellegű akciófilmtől kezdve, a vígjátékon át, a drámáig mindenben lehetett látni.
Többek között feltűnik a Snowpiercer – Túlélők viadala, Kitérek a hitemből, Fekete vagy fehér, a Lázadó című filmekben.



Emma Stone hírnevét, bármilyen meglepő, de a 2008-ban megjelent A házinyuszi (egy felejthető amerikai vígjáték) című film hozta meg. Ezután már valamivel értékelhetőbb filmekben is feltűnt, sőt 2010-ben Golden Globe jelölést kapott a Könnyű Nőcske (Easy A) főszerepéért. Igazán drámai filmben eddig még nem szerepelt leszámítva A Segítség c. alkotást. A színészi képességei rendben vannak, bár a filmválasztásaival már nem mindig vagyok kibékülve. A Káprázatos holdvilág című filmet senkinek sem ajánlom, mert bár Colin Firth volt a partnere, az egész történet banális, és szerintem élvezhetetlen is.
Viszont az Őrült, dilis szerelemben, vagy a Gengszterosztagban, nem volt rossz. Mindkét filmben Ryan Gosling volt a partnere, és egy ideig rebesgették is a rossz nyelvek, hogy összemelegedtek, de az igazság az, hogy Emma a Csodálatos Pókember forgatásán megismert Andrew Garfield kedvese. 

A film  magyar feliratos, angol nyelvű bemutatója: A segítség
Kategória: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése